Er zijn verschillende methodes om de kleur van je ogen te veranderen, variërend van tijdelijke oplossingen tot meer permanente ingrepen. We bespreken wat er allemaal mogelijk is:

Kleurlenzen

  • Cosmetische kleurlenzen: Deze zijn bedoeld om de kleur van je ogen tijdelijk te veranderen en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen. Ze kunnen zonder correctie (alleen cosmetisch) of met correctie voor zichtproblemen worden gedragen.
  • Cirkel lenzen: Deze vergroten het uiterlijk van de iris en veranderen ook de kleur van je ogen. Ze zijn vooral populair in sommige Aziatische landen.

Kleur van de ogen veranderen met irisimplantaten

Dit is een chirurgische procedure waarbij een gekleurd siliconenimplantaat in het oog wordt geplaatst om de kleur van de iris permanent te veranderen. Deze procedure kan echter risico’s met zich meebrengen, zoals ontstekingen, verhoogde oogdruk en verlies van zicht.  Deze implantaten zijn ook niet goedgekeurd voor gebruik in Europa.  Het enige bedrijf dat hier een implantaat heeft voor gelanceerd is NewColorIris. Het implantaat wordt er frequent weer uit gehaald wegens forse complicaties zoals drukstijging, uveitis (ontsteking in het oog) en decompensatie van het hoornvlies.

We weten (vanuit de refractieve chirurgie) dat implantaten die voor je eigen iris komen (zoals bvb de Artisan lens) op langere termijn (>10 jaar) forse risico’s met zich meebrengen: de kwaliteit van het hoornvlies gaat achteruit en een deel van deze patiënten heeft daardoor een hoornvliestransplantatie nodig om deze complicatie te corrigeren.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0886335011018165

laser argon

Laserbehandeling waarbij het donker pigment ‘weggelaserd’ wordt

Dit is een nieuwere methode waarbij een laser wordt gebruikt om de bovenste lagen van pigmentcellen in de iris te verwijderen, waardoor een lichtere oogkleur wordt onthuld. Deze procedure is nog experimenteel en langetermijneffecten zijn nog niet volledig bekend.  De laser zorgt ervoor dat het pigment loskomt vanuit de iris, daardoor wordt de iris bleker en kan (in theorie) een bruine iris blauw worden. Het probleem is dat die verkleuring ook zorgt voor ronddwarrelend pigment in het oog. Het afvoerkanaaltje (trabeculum) dat de druk afvoert van het oog kan hierdoor op termijn verstopt raken waardoor je een permanent verhoogde oogdruk hebt wat op lange termijn tot blindheid kan leiden. Ook zeker af te raden dus.

Nieuw oogkleur ’tattoeren’ op het hoornvlies

Dit noemt keratopigmentatie: Hierbij gebruikt men een femtolaser (de Visumax 800, die we ook gebruiken om de ogen te laseren) die een kleine ‘pocket’ maakt in het hoornvlies. In die pocket wordt dan pigment geïnjecteerd die een andere kleur geven aan het oog. Eigenlijk is dit een soort van ’tattoo’ op het hoornvlies. Er is hier op dit moment echt te weinig data over om de veiligheid hiervan te garanderen.

Eén onderzoeksteam in Spanje (Alio) merkte bij 30% een forse lichtgevoeligheid op na de ingreep. Dit verbeterde wanneer de hun pocket een pak dieper maakten in het hoornvlies, wat dan weer tot complicaties kan leiden (onstabiliteit van het hoornvlies of ectasie).

Conclusie

Voorlopig lijkt de femto-second assisted keratopigmentatie de meest veilige methode om dit te doen, maar hiervan is nog veel te weinig data beschikbaar. Op heden is er nog geen enkel centrum in Belgie die dit uitvoert (ook wij niet) omdat de mogelijke risico’s echt te groot zijn. Hier hebben we onafhankelijke studies nodig die op lange termijn de veiligheid van deze technieken kunnen garanderen. Tot dan blijf je best kleurlenzen gebruiken om de kleur van je ogen te veranderen.